Ginop221 18 tabla   

ULTRAKÖNNYŰ OLAJTERMELŐ RENDSZER ÉS KAPCSOLÓDÓ TECHNOLÓGIAI KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE 

Kedvezményezett neve: OILTECH Olajipari Technológiai Szerelő és Vezetéképítő Kft. 

Projekt címe: Ultrakönnyű olajtermelő rendszer és kapcsolódó technológiai képességek fejlesztése 

Szerződött támogatás összege: 239,73 millió forint 

Támogatás mértéke: 50,54%

A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt célja egy olyan új „ULTRAKÖNNYŰ OLAJTERMELŐ RENDSZER” kifejlesztése volt, mellyel a már gazdaságtalanul termeltethető földgáz-és kőolajmezők újra termeltethetővé válnak vagy új mezők termelésbe állítása előtt ún. próbatermeltetés végezhető. Fontos a gyors (át)telepíthetőség, a költségek jelentős csökkentése, a berendezések méreteinek és tömegének csökkentése, a környezet óvása, az egyszerű rekultiváció. Cél újszerű gyártási képességek megszerzése is, úgy mint új hegesztési és termikus vágási technológiák alkalmazása, új módszer az anyagok kiválasztására, ezek ipari kutatási eredmények felhasználásával valósultak meg.
A projektben az OILTECH Kft. feladata a berendezés prototípusának létrehozása volt. A tevékenységet négy szakaszra osztottuk: termékfejlesztési koncepció kidolgozása, a berendezés terveztetése, a berendezés legyártása, végül a tesztelés, próbaüzem.
A projekt konzorciumban valósult meg, melyben Társaságunk konzorciumvezetőként tevékenykedett, a két másik partner a Széchenyi István Egyetem (Győr) és a METÁl-KER Kft. (Zalalövő), mely szervezetekkel szorosan és folyamatosan együttműködtünk.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 11. 30. 

A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-18-2020-00027

 

 Az ultrakönnyű olajtermelő rendszer (Light Surface Equipment, továbbiakban LSE) koncepciójának központi eleme a gyors és könnyű telepíthetőség. Ennek érdekében a rendszer elemeit úgy kell kialakítani, hogy azok daru használata nélkül telepíthetők legyenek. 

A kőolaj termelésre kiképzett kút kútáramának fogadásához, víztartalmának leválasztásához, a termelvények fázisonkénti mérhetőségéhez és elszállításához minimálisan szükséges berendezéseket és azok célszerű kapcsolatát és elrendezését tartalmazza ajánlatunk. E berendezések: 

• Indirect Heater
• Manifold egység
• Háromfázisú szeparátor
• 1 db kettős terű és 1db egyterű tároló tartály tankautó töltő szivattyúval, tömegáram mérővel
• Fáklya
• Segédüzemi rendszer (kezelő konténer, tároló egység)  

Műszaki tartalom: 

A berendezések 2 db konténer szállító félpótkocsin kerülnek elhelyezésre.
Az egyik félpótkocsin egy szabványos 20’ méretű kalodában kerül elhelyezésre az Indirect Heater, és egy szabványos 24’ méretű kalodában pedig a Manifold egység és a Háromfázisú szeparátor.
A másik félpótkocsin helyezzük el kettő darab duplafalú tárolótartályt, a két tartály között pedig a szivattyú és mérő egységet. Mindhárom egység szabványos konténersarkokkal ellátott önhordó kalodaként kerül kialakításra.
A két félpótkocsi szabványos konténertalpakkal rendelkeznek úgy, hogy mindkettőn biztonságosan, a közúti szállítási gyakorlatnak megfelelően felrakhatóak a berendezések, azaz szállítható velük 20’ és 24’ méretű szabványos konténerek. A berendezések közúton úgy szállíthatók, mint a kamionok szállítmányait képező elemek.
A segédüzemi rendszer részei is szabványos konténerekben, illetve egy kalodás szállító egységben lesznek kialakítva
A Fáklyát minden termelési helyen egyedileg kell felállítani. A berendezéssel együtt szállított fáklya égőből, gyújtó szerkezetből és a szükséges magasságú állványcsövekből áll.