Szechenyi2020

Sajtóközlemény
Új, ultrakönnyű olajtermelő rendszert fejlesztett az OILTECH Kft., a METÁL-KER Kft.-vel és a Széchenyi István Egyetemmel együttműködésben
2022. november 30.


A fejlesztés célja egy olyan új ULTRAKÖNNYŰ OLAJTERMELŐ RENDSZER kifejlesztése volt, mellyel a már gazdaságtalanul termeltethető földgáz- és kőolajmezők újra termeltethetővé válnak, vagy új mezők termelésbe állítása előtt ún. próbatermeltetés végezhető. Fontos szempont volt a gyors (át)telepíthetőség, a költségek minimalizálása, a berendezések méreteinek és tömegének csökkentése, a környezet óvása, az egyszerű rekultiváció.

A projektben az OILTECH Kft. a fejlesztési koncepció és a termék specifikáció kidolgozásán túl összeállította az új olajtermelő rendszert, a berendezés prototípusát hozta létre. A METÁL-KER Kft. feladata a kapcsolódó technológiai képességek fejlesztése volt, melynek keretében kidolgozásra kerültek új típusú hegesztési, felrakó hegesztési és termikus vágási technológiák. A SZE feladata volt, hogy a Metál-Ker Kft. által kifejlesztendő hegesztési technológiákat ipari kutatási eredményekkel segítse, támassza alá.

A projektben végzett feladatok teljes egészében kapcsolódtak a konzorciumi tagok alaptevékenységéhez: az Oiltech Kft. régóta gyárt olajipari berendezéseket, a Metál-Ker Kft. a
hegesztési technológiák kifejlesztésével és alkalmazásával foglalkozik, a SZE pedig ezen témákban főként anyagszerkezettani ipari kutatásokat folytat.

A projekt Lovásziban, Zalalövőn és Győrben valósult meg a konzorciumi tagok székhelyén, egymással szorosan és folyamatosan együttműködve. A projekt 2022. november 30-án zárult. A projekt eredményeként létrejött új robotos megmunkálási technológiák nemcsak az OILTECH Kft. által kifejlesztésre kerülő termékek egyes elemeinek gyártásához kapcsolódnak, hanem ágazati szinten erősítik a hazai exportképes termékfejlesztést. A projekt keretében létrejövő eredmények kiterjeszthetők hasonló egyedi rendszereknél is, így az ultrakönnyű mobil olajtermelő rendszer kifejlesztése további kutatási témaköröket vethet fel. A szakirodalomban és más gyártóknál sem ismert olyan megoldás, amely mobil, kútkörzetekbe telepíthető berendezésekre utal. Ezért a projekt jelentősége iparági és nemzetközi szinten is újdonságtartalommal bír.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósult meg.


További információ kérhető:
ifj. Ferecskó Zoltán
ügyvezető
Email cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

     

Munkatársakat keresünk:

Pozíció területe(i):
  

minőségellenőr

 (középfukú gépészeti végzettség)

 

- műszaki ügyintéző

(középfukú gépészeti végzettség)

 

- minősített hegesztő
  (AWI kombinált)
  (minimum 3 éves gyakorlat)

  

- lakatos szakmunkás

 (minimum 2 éves gyakorlat)  

 

Próbaidő után Cafetéria juttatás